Bislimi tregon disa përshtypje nga debati në Kuvend për programin e Qeverisë Kurti

Periskopi.com Lajme

Zëvendëskryeministri i parë Besnik Bislimi, ka komentuar diskutimet e deputetëve për programin e Qeverisë Kurti 2, për të cilin u debatua sot në Kuvendin e Kosovës.

Bislimi, përmes një postimi në Facebook, ka thënë se Kryeministri Kurti dhe një pjesë e ministrave, elaboruan para deputetëve dhe qytetarëve elementet kyçe të programit dhe prioritetet për katër vitet e ardhshme.

“Lëvizja Vetëvendosje i është futur fushatës së shkurtit 2021 me një program, i cili ka arritur të marrë rreth 50.28% të mbështetjes së qytetarëve të Kosovës (58% nëse ndajmë ulëset e rezervuara). Qeveria Kurti ndihet e obliguar ndaj këtyre votuesve, që të njëjtin program ta implementojë, andaj edhe këta votues kanë të drejtë të na kritikojnë dhe dalin me sugjerime sa herë të krijojnë përshtypjen që kemi devijuar nga këto premtime. Paradoksalisht brengat më të mëdha për “mos-zbatim” të programit nuk po vijnë nga votuesit e këtij programi, por nga kundërshtarët kryesor të tij”, ka shkruar Bislimi.

Postimi i plotë i Bislimit:

“DHJETË PËRSHTYPJE NGA DEBATI MBI PROGRAMIN QEVERISËS TË QEVERISË KURTI 2

Sot në Parlamentin e Republikës së Kosovës u debatua për programin qeverisës të qeverisë Kurti 2. Kryeministri Kurti dhe një pjesë e ministrave, elaboruan para deputetëve dhe qytetarëve elementet kyçe të programit dhe prioritetet për katër vitet e ardhshme. Nga diskutimet e deputetëve dhe reagimet e disave sosh dua të përzgjedh dhjetë momente më domethënëse:

1. Disa deputetë, përfaqësues të partive opozitare në vazhdimësi e cilësuan programin qeverisës të prezantuar më shumë si një listë dëshirash, duke aluduar këtu në pazbatueshmërinë e tij. Do të thotë se nuk e kontestonin substancën e tij, por nivelin e ambicies të shprehur në të. Mbase pa vetëdije, ata përmes këtyre komenteve i japin një kompliment të fuqishëm këtij programi. Ata, në fakt konstatojnë se ky program është tejet i mirë për t’u implementuar. Natyrisht se ne pajtohemi me kontekstin në të cilën ata e nxjerrin këtë konkluzion. Një subjekt politik i cili duke patur gjysmën e qeverisë në Kurti 1, nga 125 vendime qeveritare kishte hise në vetëm 11 sosh (apo 9 përqind), natyrshëm që e sheh atë si tepër ambicioz. Me ritmin e tyre të veprimit, do duheshin mbase 12 vite për implementimin komplet të tij.

2. U cekë nga z. Arben Gashi i grupit parlamentarë të LDK-së, që me 14 shkurt qytetarët kanë votuar për ndryshim, dhe ky mbase do mbahet mend si konstatimi i vetëm i saktë i këtij deputeti në 12 muajt e fundit. Një konstatim i tillë, edhe pse jo i ri, përsëritet në vazhdimësi nga të gjithë, si vendorët ashtu edhe ndërkombëtarët. Por nuk ka logjikë të konstatosh përcaktimin e qytetarëve për ndryshim, dhe të vazhdosh sikur asgjë nuk ka ndodhur. Kur qytetarët kanë votuar me kërkesën për ndryshim, në qeveri kanë qenë shumica e duptetëve të tanishëm të LDK. Dhe mu këta, qytetarët kanë vendosur t’i largojnë nga vendimmarrja. Andaj është paradoksale që dy minuta pas konstatimit të përcaktimit për ndryshim, të dalë në foltore z. Bajrami, si ministre të cilën qytetarët kanë vendosur ta largojnë, dhe të shpërndajë këshilla se si duhet të veprojë ministri i ri i financave. Do ishte shumë më mirë që të njejtit deputetë mbase duke shikuar reprizat e seancave parlamentare (dhe involvimit të tyre në to) ta kuptojnë se si ka ardhe deri të rezultati i 14 shkurtit, dhe me pak fat edhe të projektojnë rezultatin e pritshëm në zgjedhjet e ardhshme parlamentare.

3. U përsërit nga disa deputetë të opozitës brenga për “pakënaqësinë” me këtë program qeverisës e qytetarëve që kishin votuar për ndryshim. Paradoksalisht, deputetë si z. Haradinaj, vullnetarisht vendosin veten në rolin e avokatit mbrojtës të votuesve të VV, duke i “mbrojtur” ata nga qeverisja që ata kanë votuar. Duke aluduar kështu në një situatë të paspjegueshme, ku votuesit e VV shkojnë dhe “ankohen” tek Haradinaj dhe deputetët e tjerë të opozitës për deficitet e programit tonë qeveritarë.

4. Deri sot, të gjithë deputetët e opozitës janë ankuar për vonesat në sjelljen e programit në qeveri, për të parë dhe dëgjuar po sot, deputetin e LDK-së, z. Arben Gashi duke u ankuar për sjelljen e ngutshme të programit në kuvend. Madje duke pretenduar se ai po diskutohet fshehurazi në një seancë e cila po transmetohet live në TV. Kjo zhurmë për vonesa e ka një arsyetim brenda. Të gjitha qeveritë e kaluara kanë dalë në fushata zgjedhore me “programe” plot e përplotë ëndrra elektorale si përshembull rritje impresive ekonomike, zbutje deri në pambuk të papunësisë dhe varfërisë, liberalizim vizash e anëtarësim në organizata ndërkombëtare, rritje enorme pagash e të ngjashme, për t’i harruar komplet që të hënën e parë pas mbajtjes së zgjedhjeve. Tek pas përfundimit të zgjedhjeve është ulur dhe shkruar “programi” katërvjeçar. Logjikisht që një veprim i ngjashëm është pritur edhe nga Vetëvendosje, dhe theksimi i të njëjtave prioritete nga Vevtëvendosje si para ashtu edhe pas zgjedhjeve, i ka lënë deputetët e opoztës me të vetmin skjarim të “logjikshëm”: atë se kemi të bëjmë me një listë dëshirash.

5. Lëvizja Vetëvendosje i është futur fushatës së shkurtit 2021 me një program, i cili ka arritur të marrë rreth 50.28% të mbështetjes së qytetarëve të Kosovës (58% nëse ndajmë ulëset e rezervuara). Qeveria Kurti ndihet e obliguar ndaj këtyre votuesve, që të njejtin program ta implementojë, andaj edhe këta votues kanë të drejtë të na kritikojnë dhe dalin me sugjerime sa herë të krijojnë përshtypjen që kemi devijuar nga këto premtime. Paradoksalisht brengat më të mëdha për “mos-zbatim” të programit nuk po vijnë nga votuesit e këtij programi, por nga kundërshtarët kryesor të tij.

6. Është shumë me rëndësi të theksohet rendi i gjërave, qeveritë si rregull fillimisht dalin me program e pastaj i kanë katër vite kohë për ta implementuar të njejtin. Sot, opozita po përpiqet ta kthej mbrapshtë sistemin, meqë po pret që ne fillimisht ta përmbushim programin në tërësi, e pastaj të vijmë me program qeverisës. Është e palogjikshme që sot në ditën e debatit për program të vlerësohet a është realizuar apo i realizueshëm ky program.

Shpërndaje në: