Cili është sekreti i mrekullisë së ashtuquajtur Kroaci në Kupën Botërore?

Periskopi.com Botërori 2018

Të dielën, kombi ballkanas do të luajë kundër Francës për çmimin më të madh në futboll.

Rruga ishte e vogël me gunga dhe pluhur. Nuk kishte drita, nuk kishte dhoma me çelës, dhe mezi shihej ndonjë bar.

Por fëmija i vogël bjond nga Zadari kishte një top të keq dhe një ëndërr. Ai kishte një ndresë të Davor Suker.

Ndoshta, nëse do të ishte në një klub me akademi, me tre trajnerë, me këpucë të reja duke luajtur në sipërfaqe të gjelbra dhe një dhomë me pesë yje, i vogli Luka Modric nuk do të kishte famën që ka sot, raportoi “Goal.com”, transmeton Periskopi.

Nico Kovac Croatia PS

Por ka diçka në këtë. Shumë lojtarë të skuadrës së Kroacisë shkëlqejnë edhe në fushat e tjera. Sporti ishte në gjakun e tyre. Nëse e keni parë ndonjëherë Ivan Perisicin të luajë volejboll ose basketboll, do ta dini se për çfarë po flasim: talent i pastër.

“Sporti është në gjakun tonë”, thotë Niko Kovac. “Kroatët e duan konkurencën, për të qenë më të mirë se të tjerët”.

“Që prejse ekonomia jonë nuk ka qenë e fortë, sporti është e vetmja mënyrë për të bërë para, për ta bërë veten pak të lumtur”, shtoi ai.

“Struktura këtu nuk krahasohet me atë të Gjermanisë, por sporti në shkolla është shumë i rëndësishëm në Kroaci. Ata janë futbollistë, basketbollistë dhe henbollistë që luajnë në çdo fushë të lojës dhe në çdo oborr të shkollës”.

Davor Suker Croatia

Atëherë për kroatët sporti është një pjesë e madhe e historisë dhe identitetit kroat. Një ndjenjë që ata do të ishin më krenar për medaljen e artë në waterpolo se sa një fitues i çmimit Nobel në fizikë.

“Ne jemi shumë pasionantë, njerëz emocionalë, me ndjenja të mëdha patriotike”, u shpreh Kovac.

Sensi i patriotizmit kroat është mjaft i lartë dhe kjo tregohet kur vendi sapo kishte dalë nga një luftë e tmerrshme, ata do të prekin gjysmëfinalen e 1998 duke u renditur si ekipi i tretë më i miri në botë.

Lukd Modric PS

Ky fëmijë i vogël bjond me fanellën e Suker është udhëheqës i një kombi dhe ai do të bëjë gjithçka që duhet të dielën që më në fund ta kuptojë ëndrrën e fëmijërisë./Periskopi/