Këshilla nga profesorët e Harvardit: Pesë librat të cilët duhet t’i lexoni në vitin 2018

Periskopi.com Kulturë

Profesorët e Universitetit të Harvardit vazhdimisht lexojnë libra, dhe njëkohësisht i detyrojnë nxënësit të lexojnë libra të caktuar.

Prandaj, ata e njohin një libër të mirë kur e shohin!

Me këtë në mendje, ‘Business Insider’ i ka pyetur profesorët e Harvardit ta ndajnë nga një libër të vetëm të cilin ata mendojnë se çdo student duhet ta lexojë gjatë vitit 2018, transmeton Telegrafi.

Në mesin e këtyre profesorëve janë shkencëtarë, laureat të Nobelit, ekonomistë, si dhe fitues të çmimit Pulitzer.

“Anna Karenina” nga Leo Tolstoy

“Jam duke e ri-lexuar librin ‘Anna Karenina’. Nuk ka novelë më të mirë rreth asaj se si gratë (nuk e kam fjalën vetëm për Annan) – inteligjente dhe të edukuara – injorohen, shtypen dhe kanë shumë mbështetje ligjore. Femrat janë të kujdesshme dhe të mëshirshme. Ato e mbajnë së bashku shoqërinë dhe ofrojnë shpëtim, ndërsa priftërinjtë i marrin meritat. Novela e Tolstoyt edhe sot është po aq relevante sa atëherë. Është novela më e mirë që është shkruar ndonjëherë dhe ia vlen ta lexojmë të gjithë ne”.

– Claudia Glodin, historiane ekonomike

“The Internationalists” nga Oona Hathaway dhe Scott Shapiro

“The Internationalists” e shpjegon fenomeni të cilin ndoshta as që e keni ditur se ekziston – reduktimin e luftës ndërshtetërore dhe pushtimin – me një ngjarje historike e cila ndoshta ju duket qesharake: Traktatin Paqësor të Parisit Kellog-Briand të vitit 1928, i cili e kishte shpallur luftën ilegale. “Njësoj sikurse libri ‘The Clash of Civilizations’ dhe ‘The End of History’, librin e ofron një vizion të skenës ndërkombëtare, që u jep kuptim shumë zhvillimeve në lajme dhe të rejave në histori”, transmeton Telegrafi.

– Steven Pinker, Profesor i Psikologjisë në Harvard, dhe autor i dhjetë librave

“Just Mercy” nga Bryan Stevenson

“Unë e sugjeroj librin ‘Just Mercy’ nga Bryan Stevenson”

– Stephen Greenblatt, profesor i anglishtes, fitues i çmimit Pulitzer, dhe shkrimtar

“The Theory of Moral Sentiments” nga Adam Smith

“Çdo student i ekonomisë ka dëgjuar për librin ‘The Wealth of Nations’, por ky libër i mëhershëm e prezanton një pamje më të mirë të natyrës njerëzore sesa librat pasues”.

– Eric Maskin, ekonomist, laureat i çmimit Nobel në vitin 2007, dhe shkrimtar

“Robot-Proof: Higher Education in the Age of Artificial Intelligence” nga Joseph Aoun

“Robot-Proof nga Joseph Aoun”.

– EJ Corey, kimist organik, laureat i çmimit Nobel në vitin 1990, dhe shkrimtar.