Ndiheni vazhdimisht të uritur? Këto janë disa arsye të fshehta

Ndiheni vazhdimisht të uritur? Këto janë disa arsye të fshehta

Pas konsumit të një vakti të plotë ndjesia e urisë normalisht duhet të zbehet për disa orë në vazhdim. Por, ka raste që uria shfaqet sërish, shumë shpejt dhe në mënyrë të vazhdueshme. Kjo “uri” është false dhe gjithkush duhet të zbulojë arsyen perse i ndodh, në mënyrë që të evitoj konsumin e panevojshëm të kalorive të tepërta dhe shtimin e padëshirueshëm në peshë. Më poshtë renditen disa nga arsyet përse ndjejmë uri edhe kur jemi të ngrënë.

Mungesa e gjumit

Gjumi është një ndër rregullatorët kryesor të konsumit të ushqimit pasi lidhet me funksionin e dy hormoneve që sinjalizojnë urinë dhe ngopjen. Pagjumësia mund të shkaktojë ndjesinë e urisë së vazhdueshme dhe çrregullim të konsumit të ushqimit.

Dehidratimi

Sensorët e urisë dhe etjes janë vendosur shumë pranë në hipotalamusin e trurit. Kështu, etja mund të perceptohet si “uri” shumë lehtë. Bëni provë, kur të ndjeni uri të pashpjegueshme, konsumoni ujë në vend të ushqimit dhe prisni pak minuta. Ka shumë gjasa që uria të zhduket.

Stresi

Kur trupi gjendet nën stres, ai prodhon hormone të lidhura me të, që janë kortizoni dhe adrenalina. Këto dy hormone nxisin konsumin e energjisë në mënyrë që të përballojmë një situatë të vështirë, për këtë arsye sinjalizojnë  trurin që të çlirojë hormone që shkaktojnë  uri.

E ngrëna shpejt

Pas konsumit të një vakti, nevojiten rreth 20 minuta që truri të marrë sinjalin e ngopjes. Gjatë kësaj kohe, nëse vazhdojmë konsumin e ushqimit, ka shumë gjasa që të jemi duke marrë më shumë kalori nga sa nevojitet. Është e nevojshme të hamë ngadalë dhe ti japim kohë sinjaleve të brendshme të na udhezojnë siç duhet.

Konsumi i ëmbëlsirave

Konsumi i sheqerit të thjeshtë, sidomos me stomakun bosh, shkakton rritje të menjëhershme të insulinës e cila e ul sheqerin më shumë seç duhet nga qarkullimi. Kur nivelet e sheqerit bien në gjak, truri ynë alarmohet dhe menjëherë jep “urdhër” të konsumohet sheqer për të stabilizuar gliceminë. Por ky është një alarm fals, pasi, nëse presim disa minuta sheqeri do të stabilizohet vetëvetiu me mekanizmat fiziologjik të rregullimit të tij. Është logjike të kuptojmë se pas konsumit të një ëmbëlsirë apo të një vakti të pasur me karbohidrate të thjeshtë, siç janë makaronat apo orizi, nuk ka nevojë më për sheqer tjetër, për të paktën disa orë!

Mungesa e yndyrave dhe/ose proteinave në ushqim

Ushqimi i varfër në yndyra dhe proteina e lë organizmin të  paplotësuar dhe sensori i urisë rri “i ndezur”. Marrja e yndyrave esenciale si vaji i ullirit, gjalpi i bagëtive të rritura me gjelbërim, avokado, arrat, bajamet dhe farat e ndryshme ndihmon të ndjehemi më shpejt të ngopur, ndërsa marrja e proteinave në çdo vakt ndihmon që ngopja të zgjasë më shumë./ http://shendeti.com.al/

 

 

Shpërndaje në: