Serbia po tregon simpati për Kremlinin, sjellja e lidershipit serb është irrituese

Periskopi.com Lajme

Eurodeputeti Lukas Mandl, ka folur rreth ndikimit rus në Ballkan dhe Evropë, pozicionimin e Serbisë në këtë situatë dhe të ardhmen e Ballkanit Perëndimor.

Sipas Mandl, dezinformatat ruse në Evropë kanë për qëllim të ndajnë dhe të dobësojnë Evropën dhe evropianët.

“Një nga gjetjet e Komisionit tonë të Posaçëm Parlamentar (të Parlamentit Evropian) ishte se 60% e dezinformatave dhe ndërhyrjeve të huaja e kanë origjinën në Kremlin. Ky është ndikim që dëmton shoqëritë tona, që ka për qëllim të na ndajë dhe të dobësojë Evropën, të dobësojë evropianët. Unë do të thoja se BE ka humbur shumë në gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Kemi humbur shumë mundësi për të përfshirë gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Ne duhet të përshpejtojmë tani, sepse humbja e këtyre mundësive do të thotë të lëmë të hapur derën për ndikim nga jashtë Evropës, nga fuqitë që nuk ndajnë vlerat që përfaqëson Evropa – si vlerat e përmendura si demokracia liberale, sundimi i ligjit dhe liria individuale për secilit person. Gjithashtu, Kremlini ka shumë ndikim në Ballkanin Perëndimor dhe gjithmonë mundohet të na ndajë edhe këtu, të keqpërdorë subjekte, organe qeverisëse dhe subjekte të tjera publike, madje edhe subjekte biznesi. Dhe ka gjithashtu një lidhje me krimin e organizuar. Është pikërisht kjo gjë që nuk duhet ta lejojmë të ndodhë fare.”, ka thënë Mandl për The Geopost.

Për sa i përket Serbisë, eurodeputeti është shprehur se ky vend po i humbet të gjitha mundësitë për të qenë në anën e duhur.

“Që nga fillimi i luftës, Serbia po tregon simpati për Kremlinin dhe ende po kërcënon shtetin e saj më të vogël fqinj, Republikën e Kosovës, shtetin më të ri të Evropës. Udhëheqja serbe po dëshpëron shumë. Kjo është jashtëzakonisht irrituese dhe dëshpëruese. Më 1 mars, Parlamenti Evropian ka vendosur për një rezolutë që tregon “shqetësim të thellë” për pozicionin serb kundër sanksioneve. Rezoluta është miratuar me shumicë të madhe. E ndaj këtë shqetësim me këtë shumicë dërrmuese të kolegëve të mi në Parlamentin Evropian. Sjellja e lidershipit serb është irrituese – veçanërisht pasi BE-ja ka qenë donatori më i madh për Serbinë për dekada dhe BE-ja e ka llogaritur Serbinë si një vend kandidat për anëtarësim. Përderisa çdo gjë i është dhënë, Serbia e ka pozicionuar veten në anën e gabuar të historisë në këto kohë. Kjo është edhe arsyeja pse Serbia luan një rol negativ në Ballkanin Perëndimor për momentin. Unë gjithmonë ndaj pikëpamjen time të qartë se Serbia mund të luajë për Ballkanin Perëndimor rolin që luan Gjermania për të gjithë Evropën. Gjermania është e madhe dhe e fortë ekonomikisht. Serbia nuk është aq e madhe, por është vendi më i madh në Ballkanin Perëndimor. Serbia është larg të qenit ekonomikisht e fortë sa Gjermania, por prap se prap është vendi më i fortë në mesin e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor. Do të ishte diçka për të marrë përgjegjësi për mundësitë e ardhshme për pasuri, për të rinjtë, për perspektivat në fushën e arsimit për të rinjtë në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, për t’u lidhur më shumë dhe për të krijuar më shumë besim mes vendeve të Ballkanit Perëndimor, por Serbia po i humb të gjitha mundësitë për të qenë në anën e duhur, për qytetarët e saj. Unë dua të ndaj këtë pikëpamje shumë të rëndësishme që kur flasim për këto vlera dhe këto mundësi dhe këto perspektiva të ardhshme, flasim edhe për perspektivën e ardhshme të qytetarëve të Serbisë. Është e qartë se lidershipi i Serbisë luan një lojë tjetër. Dhe në fakt është një lojë e tmerrshme”, ka thënë ndër të tjera Mandl.

Mandl wshtw pyetur edhe pwr veriun e Mitrovicws dhe ‘Republika Srpska’

“Unë gjithmonë do të kontribuoj për një bashkësi ndërkombëtare të botës së lirë, e cila vazhdon të kujdeset për sigurinë e Kosovës, për sovranitetin e Kosovës dhe kjo është arsyeja pse shpresoj që të shmangim më shumë tensione dhe dhunë të çfarëdo lloji. Unë ende shpresoj se Serbia do të ecë në një rrugë pozitive dhe do t’i hapë derën vetes dhe gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor për anëtarësim në BE”, derisa ka folur edhe pwr liberalizimin e vizave pwr Kosovwn.

Eurodeputeti Lukas Mandl: Kjo është e qartë: Komisioni Evropian ka vendosur që të gjitha kriteret që ishin vendosur për të fituar liberalizimin e vizave për popullin e Kosovës janë përmbushur. Parlamenti Evropian disa herë ka vendosur me shumicë të madhe se do të ishte pro liberalizimit të vizave. Ende ekziston një pakicë e vogël e qeverive të shteteve anëtare që po bllokojnë udhëtimin pa viza për popullin e Kosovës. Shumë kolegë si unë çdo ditë vrapojnë dhe përpiqen të bindin vendimmarrësit në këto shtete anëtare që ndërtojnë këtë pakicë të vogël shtetesh anëtare që po bllokojnë. Kjo është ndër gjërat që jo vetëm janë të vonuara, por edhe shumë të vonuara. Në një pamje më të madhe, Bashkimi Evropian duhet të ristrukturohet. Lufta e agresionit kundër Ukrainës ishte një thirrje zgjimi se ne duhet të kujdesemi më shumë për forcën e Evropës nga jashtë, për sigurinë e Evropës, për sigurinë e të gjithë evropianëve, pavarësisht nëse janë qytetarë të BE-së apo evropianë që nuk janë ende qytetarë të BE-së. Gjithashtu në Mbretërinë e Bashkuar, në Zvicër, në Norvegji, në Ukrainë, Gjeorgji dhe Republikën e Moldavisë, por veçanërisht në Ballkanin Perëndimor ku njerëzit kanë pritur për shumë dekada tashmë integrimin në BE dhe standardet e BE-së. Siç u përmend, BE-ja ka humbur shumë mundësi për të përfshirë Ballkanin Perëndimor dhe duhet ta bëjë këtë tani, sa më shpejt të jetë e mundur./The Geopost