Studimi i fundit: Ja çfarë e ndalon plakjen

Periskopi.com Zoya

Hulumtimet e botuara në revistën BMC Cell Biology tregojnë se qelizat e vjetra të njeriut mund të rigjenerohen duke përdorur kimikate të ngjashme me resveratrolin, i cili është një substancë e gjetur në verë të kuqe dhe çokollatë të errët, transmeton Periskopi.

Studimi u krye nga studiues në Universitetet e Exeter dhe Brighton.

Lorna Harries, profesore e gjenetikës molekulare në Universitetin e Exeter, udhëhoqi hulumtuesit dhe autori i parë i kësaj letre është Dr. Eva Latorre, një bashkëpunëtore hulumtuese në të njëjtin institucion.

Studimi bazohet në kërkimet e mëparshme të Universitetit të Exeter, i cili zbuloi se faktorët e ashtuquajtur të splicing – të cilat janë një lloj i proteinave – priren të bëhen joaktivë teksa ne jetojmë.

Studiuesit shtuan kimikate të ngjashme me resveratrolin, në qelizat e plakjes të njeriut dhe gjetën se ata riaktivizuan këta faktorë splicing. Kjo, nga ana tjetër, jo vetëm që e bëri qelizat e vjetra të dukeshin më të reja, por ata gjithashtu filluan të ndaheshin përsëri, siç do të bënin qelizat e reja.

“Përsërita eksperimentet disa herë dhe në çdo rast, qelizat u rinovuan. Jam shumë e emocionuar nga implikimet dhe potenciali për këtë hulumtim, “shton Dr. Latorre.

Resveratroli është një kompleks që gjendet në kikirikë, rrush, verë të kuqe, çokollatë të errët dhe disa manaferra./Periskopi

Shpërndaje në: