Alarmojnë ekspertët austriakë: Kosova mund të paguaj çmim të lartë meCOVID’in

Periskopi.com Lajme

Dy ekspertët austriak të shëndetësisë, Stefan Thurner dhe Peter Klimek, kanë folur për rreziqetme të cilat mund të ballafaqohet Kosova në luftën me pandeminë COVID-19.

Në një shkrim të publikuar në “DerStandard”, ata kanë thënë se Kosova tashmë e ka kaluar valën e saj të katërt, mirëpo sipas tyre, vendi mund ta paguaj me çmim të lartë pandeminë.

“Në fund të gushtit, kur incidenca në Austri ishte ende mjaft e ulët në rreth 140, me një mesatare shtatëditore prej 1000 rastesh për milion banorë, atje numëroheshin më shumë infeksione se kurrë më parë. Kur ka një valë të madhe, për periudhë të shkurtër kohore, po ashtu ka shumë njerëz që janë rikuperuar dhe më pas rritje e konsiderueshme e numrit të njerëzve që kanë mbrojtje efektive imunitare. Nëse hyn në një infektim të shpejtë, do të kesh pushim disa javë apo muaj. Nuk është që sapo të kesh imunitet të tufës, çështja zgjidhet. Duhet të vazhdohet me imunitet të lartë”, ka shtuar Klimek.

Sipas tyre, infeksionet e reja ditore në Kosovë janë pjesërisht njëshifrore falë imunitetit të përkohshëm të tufës.

“Vetëm në fund të marsit Kosova mori dozat e para të vaksinës, njëra prej të cilave shkoi në krahët e kryeministrit Albin Kurti. Gjysmë viti më vonë, vijoi vala e katërt, tani shifrat janë pothuajse në zero. Në fakt, numri i infeksioneve atje është i papërfillshëm – veçanërisht në krahasim me Austrinë. A është prekur infeksioni në Kosovë? Dhe nëse po, çfarë çmimi duhej të paguante vendi për të”, thuhet në shkrim.

Ekspertët thonë se Kosova në pamje të parë duket një vend model, megjithatë vendi kryen një numër më të vogël të testeve për COVID-19, andaj edhe kjo lidhet me numrin e ulët të infektimeve.

“Së pari një vështrim në gjendjen aktuale. Aktualisht, numri i infeksioneve të reja çdo ditë në një mesatare shtatëditore në Kosovë është gjashtë raste për milion banorë. Kjo është gjithashtu një vlerë e ulët krahasuar me vendet fqinje Serbinë (360), Maqedoninë e Veriut (191), Shqipërinë (177) dhe Malin e Zi (481). Krahasuar me Austrinë, kjo është edhe më e vërtetë: aktualisht ka mesatarisht 1370 raste. Në Kosovë, e cila në pamje të parë duket të jetë një vend model, megjithatë, kryhen dukshëm më pak teste sesa në Austri: 0.83 teste të koronës për një mijë njerëz në Kosovë , në Austri janë pothuajse 53. Megjithatë, edhe kjo është relevant në këtë kontekst Norma pozitive e testit. Sa më e ulët të jetë kjo, aq më shumë ka të ngjarë të gjeni raste pozitive me analizat e kryera”, thuhet tutje në shkrim.