Presidenti Biden zotohet të mbrojë gratë amerikane që udhëtojnë jashtë vendit për abort

Periskopi.com Lajme

Presidenti amerikan Joe Biden është zotuar se gratë që udhëtojnë për abort do të mbrohen nga qeveria federale.

Miliona gra në ShBA humbën të drejtën kushtetuese për abort në qershor, pasi Gjykata e Lartë rrëzoi vendimin 50-vjeçar Roe v Wade. Vendimi i ka hapur rrugën shteteve për të ndaluar procedurën.

Në të njëjtën kohë, Google thotë se po merr hapa për të hequr të dhënat nga historitë e vendndodhjes së përdoruesve që mund të përdoren për të ndjekur penalisht gratë për vizita në klinikat e abortit në SHBA.

Gratë në shtetet ku aborti është i ndaluar ose i kufizuar mund të detyrohen të kalojnë kufijtë shtetërorë në pjesë të vendit ku procedura mbetet e ligjshme, raporton BBC.

Duke folur në një takim virtual me guvernatorët e shteteve demokrate, Biden tha se ai besonte se disa shtete amerikane do të përpiqeshin të arrestonin gratë që kalonin kufijtë shtetërorë për të pasur akses në abort.

“Unë nuk mendoj se njerëzit besojnë se kjo do të ndodhë. Por do të ndodhë”, tha ai.

Presidenti shtoi se qeveria do të sigurojë akses në pilulat që shkaktojnë abortin në shtetet ku ai ishte i ndaluar.

Por një ndërhyrje e qeverisë federale mund të çojë në më shumë sfida ligjore që mund të shkojnë deri në Gjykatën e Lartë, tha Dr Matthew Wilson, një ekspert i shkencave politike në Universitetin Metodist Jugor, për BBC, veçanërisht nëse shtetet besojnë se qeveria federale “është në mënyrë aktive duke punuar për të përmbysur dhe minuar ligjet e shtetit”.

Rrëzimi i ligjit Roe v Wade ka shkaktuar tronditje në të gjithë ShBA.