Shpikja që mund të shpëtonte botën, si u vra njeriu që pretendonte se makinat mund të lëviznin edhe pa karburant

Periskopi.com Lajme

Megjithëse disa njerëz besojnë se historia e shpikësit amerikan Thomas Ogle është një mit apo legjendë urbane, realiteti është se Ogle ka dizajnuar dhe implemetuar një “karburator me avull” që  munësonte që  automjeti të kalonte mbi 160 kilometra me vetëm 3.8 litra benzinë ​​në vitin 1977 – pa emitime  të dioksidit të karbonit.

Fatkeqësisht shpikja e Oglovit nuk e pa kurrë dritën e ditës.

Pasi i mbijetoi një tentative për vrasje, Ogle vdiq  vetëm disa ditë më vonë nën rrethana të dyshimta.

“A keni frikë se kompanitë e naftës apo arabët do të vijnë për  ju?” ishte pyetur nga  gazetari Ron Lajtner në vitin  1978 – tre vjet para vdekjes së tij.

“Jo. Jo më. Kam shumë publicitet. Po ta mbaja të fshehtë zbulimin tim, mbase mund të shqetësohesha. Por nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar për këtë”, kishte thënë atë kohë Ogle.