Fshatrat zvicerane që ofrojnë para për të jetuar

Periskopi.com Lajme

Në skemën e fundit zvicerane për të parandaluar një eksod, një fshat afër Lucernit po paguan të rinjtë për të qëndruar.

Grossdietwil, një bashkësi rurale rreth një orë në veri-perëndim të Lucernit, ka shumë apartamente bosh dhe banorë jo të mjaftueshëm për t’i mbushur ato. Pra, është krijuar një ide për t’i tërhequr të rinjtë të qëndrojnë: 1.500 CHF (1,510 dollarë) në para të gatshme për ata që vendosin të qëndrojnë në Grossdietwil – nëse ata janë nën 30 vjeç, përcjell albinfo.ch.

Deri më tani, katër kryefamiljarë për herë të parë kanë përfituar nga oferta e shpallur në buletinin komunal të korrikut, shkruan Swissinfo.ch.

onusi mbulon me lehtësi qiranë e një muaji, pasi apartamentet në qytetin e vogël fillojnë me rreth CHF950/muaj; Banesat me dy dhoma gjumi në një ndërtesë të re shkojnë rreth 4,450 CHF, përcjell tutje albinfo.ch.

“Bonusi është një investim i ndjeshëm”, deklaroi kryebashkiaku Reto Frank për “Willisauer Botee”, një gazetë rajonale. “Rinia është e ardhmja jonë. Ata e pasurojnë jetën tonë të fshatit me ide të freskëta, ata bashkohen në klube dhe janë themeli i familjeve të reja vendore”, shton tutje ai.

Grossdietwil – popullsia 865 – nuk është i vetmi që e ka këtë problem. Në të gjithë Zvicrën, ka më shumë se 75,000 shtëpi boshe – me nivele veçanërisht të larta të vendeve të lira në Zvicrën jugore dhe përtej pllajëve qendrore.

70,000 CHF për një familje prej katër vetësh

Me vetëm rreth 200 banorë, fshati malor i Albinen është duke ofruar shpërblime edhe më të mëdha.Në nëntor 2017, qytetarët e saj votuan “Po” për një plan për të tërhequr të ardhurit duke u paguar atyre CHF25,000. Për shembull, ata duhet të jenë nën 45 vjeç dhe të jenë në gjendje të investojnë së paku 200 000 CHF në pasuri të paluajtshme. Bonusi – 25,000 CHF për të rriturit dhe 10,000 CHF për fëmijë – është gjithashtu i vlefshëm për vendasit që investojnë në një shtëpi, transmeton albinfo.ch.

Qëllimi i kryetarit Beat Jost ishte që pesë familje të reja me fëmijë të vendoseshin brenda pesë viteve. Sot ata janë “në rrugën e duhur” thotë Jost. Në qytet janë një çift i ri, si dhe një familje me dy fëmijë dhe një fëmijë gjatë rrugës. Për më tepër, disa vendas janë zotuar të blejnë dhe/ose rinovojnë shtëpi: tre beqarë, një familje me një fëmijë dhe një çift që tani presin një fëmijë.

“Albinen është gjallë! Dhe kjo është pikërisht ajo që ne donim”, thotë Jost.

Bonusi i foshnjeve

Në shumë kantone marrin dhurata të holla për fëmijë. Që nga fillimi i këtij viti, kantoni i Ticinos ka paguar 3,000 CHF për fëmijë të ri ose fëmijë të porsa adoptuar. Pjesë e impulsit ishte fakti që vdekjet kishin tejkaluar lindjet.

Në vitin 2018, Ticino regjistroi 3,152 vdekje dhe 2.556 lindje. Në gjysmën e parë të vitit 2019, pati 1.593 vdekje dhe 1,151 lindje, përcjell tutje albinfo.ch.

Disa vende të tjera ofrojnë një bonus të ngjashëm për njerëzit që kanë fëmijë. Në kantonet qendrore zvicerane të Lucernit, Schwyz dhe Uri – si dhe në kryesisht Fribourg, Jura dhe Neuchâtel që flasin frëngjisht – prindërit marrin CHF1,000-CHF1.500. Shkalla është deri në 3 000 CHF në Gjenevë, Valais dhe Vaud.