BBC: Vajzat e maleve nga Shqipëria që prodhojnë të brendshme për Evropën

Periskopi.com Lajme

Pak njerëz i kushtojnë vëmendje asaj se nga vijnë veshjet e tyre, dhe kështu ishte edhe për Elizabeth Gowing, deri në një vizitë që pati ajo në një fabrikë të prodhimit të veshjeve të brendshme për gra në Shqipëri.

Sutjenat në një tavolinë dhe ca copëza mëndafshi. “A jam në një bordello apo dhomën e gjumit të një të riu”, pyeti ajo, shkruan BBC, transmeton KsP.

“Kur erdha në Shqipëri më paralajmëruan se mund të përfundoj në një nëntokë lehtësisht, por kjo nuk ishte ajo çka unë kam pritur. Është një hapësirë e ajrosur dhe e ndriçuar industriale ku 40 punëtorë kanë për qëllim kombinimin e detajeve intime që përbëjnë ndërresa të përsosura”, thotë Gowing për BBC.

Një tavolinë është e mbushur me lule për sutjena. Një thes në afërsi ka trëndafil ngjyrë rozë për t’u qepur si dekoratë mbi to. Një grua po kontrollon elastiken e thurur në një mënyrë që në çdo kontekst tjetër të mund të konsiderohet shumë e papërshtatshme për veshje.

Ajo është një ndër 3,000 punëtorët në industrinë e tekstilit në veriun e Shqipërisë.

“Pavarësisht se imponon kulturën e saj kishtare dhe ilire, pak romake, pastaj veneciane, Shkodra ka një të kaluar të shquar letrare. Por megjithë trashëgiminë e saj të lartë kulturore dhe reputacionin për intelektualitetin në bulevardet e pemëve të qytetit, tani është në krye të prodhimit të veshjeve të brendshme”, shkruan BBC.

Shkodra ka një traditë të gjatë të katolicizmit të devotshëm dhe kjo lidhje kulturore me Italinë forcon marrëdhënien me konsumatorin kryesor të Shqipërisë.

Mirela, pronarja e fabrikës që po viziton, flet rrjedhshëm italishten.

“Nëntëdhjetë e pesë për qind e tyre janë gra”, thotë ajo duke folur për punëtoret e saj, dhe shton me një qesh: “Njerëzit nuk mund ta shohin veten duke bërë këtë lloj pune”.

Më shumë se gjysma e bizneseve në Shqipëri janë në pronësi të femrave si kjo.