Fluturojnë aeroplanët: Pezullohet greva e Kontrollorëve të Trafikut Ajror

Periskopi.com Lajme

Nuk do të ketë grevë nesër dhe të hënën në Aeroportin Ndërkombëtar të Kosovës “Adem Jashari”.

Artan Hasani, kryetari i Sindikatës së Kontrollorëve Ajror, ka konfirmuar për KTV-në se pezullimi i grevës është bërë që t’u jepet kohë institucioneve që të analizojnë kërkesat.

E gjithashtu është bërë për shkak të diasporës, të cilët kanë kërkuar të mos ketë grevë për shkak të festave.

“Ky pezullim është bërë që t’u jepet kohë institucioneve për t’i analizuar kërkesat. Gjithuashtu është anuluar greva edhe si shkak i kërkesave të mëdha të bashkatdhetarëve me rastin e festave”, ka thënë Hasani.

Ai ka thënë se institucioneve u është dhënë afat që deri të premten, sot një javë, të dalin me përgjigje për këto kërkesa. Dhe në rast se nuk plotësohen kërkesat e kontrollorëve ajrorë atëherë do të hyjnë në grevë të premten, të shtunën dhe të dielën nga 12 orë.

Kontrollorët e trafikut ajror sot mbajnë grevë

Periskopi.com Lajme

Kontrolloret e trafikut ajror po vazhdojnë grevën pavarësisht thirrjeve për ndërprerjen ose pezullimin e tyre.

Nga SINKON dhe ASHNA është njoftuar se greva sot do të jetë 8-orëshe, duke filluar nga ora 08:00 e mëngjesit të sotëm deri në orën 16:00.

Autoriteti i Aviacionit Civil të Kosovës, u ka bërë thirrje kontrollorëve të trafikut ajror që ta ndërpresin grevën, raporton KTV.

Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit ka bërë thirrje që të pezullohet greva e kontrollorëve ajror, duke kërkuar që të realizohet të paktën minimumi i punës në mënyrë që të mos rrezikohet aviacioni, jeta apo shëndeti i njerëzve.

Dje, për rreth katër orë në Kullën e Trafikut Ajror në Agjencinë e Shërbimit të Navigimit, ka mbretëruar qetësia, pasi vetëm një aeroplan ushtarak ka aterruar në pistën e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës, kjo pasi të 22 kontrollorët e këtij institucioni kanë mbajtur grevën e dytë të tyre, kësaj radhe katërorëshe.

Greva: Nesër s’fluturojnë aeroplanët për 4 orë

Periskopi.com Lajme

 

Shoqata Sindikale e Kontrollerëve të Trafikut Ajror, ditën e sotme ka mbajtur grevë njëorësh për të kundërshtuar përfshirjen e Agjencisë e Shërbimeve të Navigacionit Ajror në ligjin për pagat. Ndërkohë, ditën e nesërme kanë paralajmëruar se do të mbajnë grevë 4 orë, për të vazhduar ditën e premte me grevë nga ora 8-16, derisa të shtunën në grevë do të jenë nga ora 8-20.00.

Greva do të pezullohet ditën e diel për nder të shënimit të Ditës së Pavarësisë së Kosovës, për të vazhduar të hënën me grevë 24 orësh. E nëse pas këtyre grevave nuk ndërmerret diçka sindikatat thonë se do të vazhdojnë me greva të tjera.

Gjatë grevës që sot është mbajtur nga Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës “Adem Jashari” nuk është nisur dhe nuk ka aterruar asnjë aeroplan.

Kryetari i Sindikatës së Kontrollorëve Ajror, Artan Hasani, ka thënë se greva e tyre do të sjellë probleme të mëdha në trafikun ajror dhe ka bërë thirrje që ligji të mos dekretohet nga presidenti.

“Me miratimin e ligjit për paga neve si Agjenci na cenohet autonomia e institucionit dhe ne jemi shprehur kundër këtij ligji, mendojmë që ky ligj duhet të kthehet nga presidenti dhe të mos dekretohet dhe të bëhen ndërhyrjet për përmirësim të ligjit. Përndryshe ne jemi pro ligjit, fitohet ajo përshtypja që ne jemi kundër ligjit, por duhet të kuptohet që ka institucione në këtë vend që kanë specifikat e veta të cilat nuk munden me hy në një vend ose të përfshihen të gjitha këto institucione prej ligjit të pagave”, tha ai.

Hasani bëri të ditur kanë provuar të gjitha rrugët ligjore për të kundërshtuar Ligjin për pagat dhe greva sipas tij është rruga e fundit që po e përdorin për ta shprehur kundërshtinë e tyre ndaj ligjit.

“Ne si institucion ose kontrollorët e trafikut ajror janë boshti i gjithë aviacionit në Kosovë dhe nëse kontrollerët e trafikut ajror shpallin grevë atëherë është e pamundur që të zhvillohet trafiku ajror në Kosovë ose në hapësirën që ne e zotërojmë ose e kontrollojmë. Por, ligji na detyron neve që të japim shërbim edhe gjatë grevës për fluturaket ushtarake, ambulantore, për fluturaket që janë në nevojë apo në emergjencë dhe ato shtetërore. Ne për këto japim shërbime, kurse shërbimet për trafikun komercial ndërpriten”, tha ai.

Po ashtu, ai ka ftuar presidentin që të mos e dekretojë Ligjin për paga. Ndërsa kryetari i Shoqatës Sindikale të Punëtorëve të Kontrollit Ajror, Kushtrim Fazliu, ka thënë se beson që kërkesa e tyre do të shqyrtohet.

“Ne sot fillimisht fillojmë me grevë një orë, pastaj nesër e vazhdojmë me 4 orë e kështu me radhë deri me datën 18 që fillon greva 24 orë… Ne besojmë që do të reflektojnë dhe  presidenti do e kthen ligjin në Parlament, por nëse nuk e kthejnë do të vazhdojmë kështu besoj”, tha ai.

Në një njoftim të mëhershëm të Agjencisë së Shërbimeve të Navigacionit Ajror thuhet se përfshirja e Agjencisë në ligjin për paga është në kundërshtim me praktikat e Komisionit Evropian për pavarësinë e Agjencive që menaxhojnë trafikun ajror, kur dihet mirëfilli së të hyrat e tyre gjenerohen  nga shërbimet e navigimit ajror që u ofrohen kompanive ajrore.

Po ashtu, thuhet se përfshirja në Ligjin e Pagave bie ndesh edhe me Nenin 5.5 të Ligjit për Agjencinë e Shërbimeve të Navigacionit Ajror, ku theksohet se ASHNA ka kapacitet të plotë juridik dhe vepron si ofrues i shërbimeve jofitimprurëse, i cili mbulon shpenzimet dhe bazohet në performancë.

 

Çdo aeroplan sot do të vonohet së paku 20 minuta, protestojnë kontrollerët e trafikut ajror

Periskopi.com Lajme

Në reagim ndaj miratimit të Ligjit për Paga, Sindikata e Kontrollerëve të trafikut ajror dhe shoqata sindikale e punëtorëve të kontrollit ajror, njofton të gjithë pasagjerët që fluturojnë për dhe nga aeroporti i Prishtinës, që në shenjë pakënaqësie ndaj mospërmbushjes së kërkesave të kontrollerëve të trafikut ajror në Ligjin për Paga, që nga sot do të ofrojnë vetëm shërbime bazike.

Shërbimi bazik nënkupton se të gjithë aeroplanëve komercial nuk do t’i ofrohet asnjë shërbim shtesë që do të rezultojë me shkurtimin  e kohës së fluturimit (si rezultat çdo fluturim do të vonohet së paku 20  minuta në shkuarje dhe ardhje), njofton Klan Kosova.

Ky është vetëm hapi i parë në shenjë proteste i kontrollerëve deri në realizimin e kërkesës së vetme për largimin nga Ligji i Pagave i agjencisë së shërbimeve të navigacionit ajror i cili është agjencion me të ardhura vetenake dhe që duhet të qëndrojë i pavarur sipas të gjitha praktikave dhe ligjeve të Bashkimit Evropian.