Boronica është fruti më i shëndetshëm në botë, ja arsyet

Periskopi.com Shëndeti

Një studim i kryer së fundmi i rendit boronicat në krye të listës për aftësitë antioksiduese, krahasuar me 40 lloj frutash të tjera.

Ja disa nga të mirat shë ndetë sore që na jep boronica falë konsumimit të saj.

Luftojnë plakjen

Boronicat përmbajnë antioksidantë, të cilat luftojnë procesin e plakjes.

Luftojnë kancerin

Boronicat kanë në përbërje të tyre elementë, të cilët nxisin disa lloj enzimash të parandalojnë kancerin dhe rritjen e qelizave tumorale në rast të shfaqjes.

Lehtësojnë diarrenë

Në Suedi, boronicat e thata përdoren për të kuruar diarrenë te fëmijët. Ato vrasin bakterin E.coli, i cili lidhet shpesh me këtë infeksion.

Rrisin përqendrimin dhe kujtesën

Është provuar se ekstrakti i boronicës rrit përqendrimin, aftësitë për të koordinuar punët dhe kujtesën afatshkurtër. Antocianina, e cila i jep frutit ngjyrën blu, vepron si mbrojtës për neuronet.

Janë të dobishme për shtatzëninë

Boronicat janë një burim i acidit folik. Ato përmbajnë edhe vitaminë C, kalcium dhe disa elementë të tjerë të domosdoshëm për nënat shtatzëna. Gjithashtu, fibrat në përbërje të tyre ndihmojnë tretjen dhe jashtëqitjen.

Reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Boronicat reduktojnë atë që njihet me emrin “kolesteroli i keq”, i cili ndikon në sëmundjet kardiovaskulare deri te ataku i zemrës.

Parandalojnë infeksionet urinare

Një element që gjendet te boronicat është provuar se ndikojnë pozitivisht te trakti urinar dhe reduktojnë rrezikun e infeksioneve. Ai sulmon bakteret që ngjiten te qelizat e mureve të traktit urinar.

A keni dëgjuar për përfitimet shëndetësore të boronicave të kuqe?

Periskopi.com Shëndeti

Boronicat e kuqe janë ndër frutet me më së shumti përfitime shëndetësore.

Dhe pikërisht për këtë ka arsye të mira për t’i konsumuar gjatë gjithë vitit, qoftë të ngrira, të thata ose në lëngje, njofton Klan Kosova.

Sipas disa hulumtimeve të reja ky lloj i boronicave të kuqe ndihmon kundër kërcënimit global të antibiotikëve dhe baktereve që përdoren në teknologjinë ushqimore për të rritur afatin e përdorimit të produkteve.

Ja disa prej përfitimeve që japin boronicat e kuqe:

Boronicat e kuqe frenojnë rezistencën e antibiotikut

Ato janë anti-inflamatore dhe të mbushura me antioksidantë

Boronicat e kuqe nxisin qarkullimin

Mbrojnë nga sëmundjet

Ndihmojnë në shëndetin e zorrëve

Rrisin imunitetin