Më 15 gusht fillon paraqitja e provimit për afatin e dytë të maturës

Periskopi.com Lajme

9 mijë e 577 të cilët nuk kanë arritur të kalojnë me sukses provimin e Maturës Shtetërore, një mundësi të dytë do të kenë në afatin e gushtit, kur edhe është përcaktuar të mbahet pjesa e parë e afatit të dytë të provimit të maturës.

30 gushti dhe 7 shtatori janë datat kur do të mbahet afati i dytë i provimit të maturës shtetërore. Të drejtë nënshtrimi në këtë provim kanë edhe 270 nxënës të cilët kishin thyer rregullat gjatë afatit të parë të provimit të maturës shtetërore.

Me vendim të Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, provimi i Maturës Shtetërore do të mbahet më katër lëndë, tri lëndë obligative dhe një lëndë me zgjedhje.

Kryetari i Komisionit Shtetëror të Maturës, Fehmi Hysenaj, bënë të ditur se paraqitja e provimit të maturës do të bëhet prej 15 gusht deri më 23 gusht.

Të përjashtuar nga afati i dytë nuk do të jenë as ata që ishin zënë duke kopjuar afatin e parë, e që janë rreth 270 nxënës.

E për ata nxënës që janë zënë duke kopjuar në afatin e parë të provimit të maturës, Hyenaj thotë se nuk do të përjashtohen nga një mundësi e dytë në afatin e gushtit.

Sa i përket numrit të madh, prej afër 10 mijë, të nxënësve që nuk arritën të kalojnë provimin e maturës shtetërore në afatin e qershorit, Hysenaj thotë se është rezultat i një administrimi shumë të mirë, teksa nuk mohon mungesën e cilësisë në shkolla dhe faktin se numër i konsiderueshëm nxënësish që nuk e kalojnë maturën shtetërore janë nga drejtimet profesionale.

E sa i përket zhurmuesve, ai thotë se ende nuk dihet nëse do t’i sigurojnë për këtë afat, pasi nuk e kanë konfirmimin e Bankës Botërore për këtë.

Për ata që kapen duke kopjuar, ai thotë se do të marrin masa, ashtu siç kanë marrë edhe herëve të kaluara.

Ai bën të ditur se afatin e kaluar kanë suspenduar disa administrues, të cilët nuk do të mund të ushtrojnë këtë detyrë më. Pesë prej tyre, Hysenaj thotë se janë dënuar me një gjobë prej 300 euro, ndërsa tre prej tyre janë dënuar me mos-ushtrim të këtij funksioni.

Megjithatë, thotë se procesi i testimit në afatin e gushtit do të shkojë më mirë. Teksa tregon pritshmëritë që ka nga afati i gushtit.

Krejt në fund, Hysenaj porositë prindërit që të këshillojnë fëmijët e tyre që do t’i nënshtrohen provimit të maturës në afatin e gushtit, që ditën e provimit të mos kenë me vete pajisje të ndaluara, siç janë telefonat e mençur.