“Kosova nuk është në top-listën e prioriteteve amerikane siç ka qenë”

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Bordit të Drejtorëve në Odën Ekonomike Amerikane në Kosovë, Ilir Ibrahimi, duke folur për ndryshimet që kanë ndodhë në skenën politike pas zgjedhjeve të 6 tetorit, e ka komentuar binomin LDK-Vetëvendosje.

“Ne nuk duhet të fillojmë duke marrë një qëndrim paragjykues sepse edhe subjektet politike në momentin kur janë në opozitë edhe gjuhën edhe qëndrimet i kanë më të ashpra”.

“Në momentin kur vinë në qeveri dhe e marrin përgjegjësinë shtetërore, atëherë çdo parti politike, qoftë e majtë apo e djathtë, i afrohen qendrës sepse kjo është mënyra e vetme për të qeverisur në demokraci. Këtë e shohim edhe në SHBA dhe në vendet europiane demokratike”.

Por, si e sheh ai Albin Kurtin si kryeministër?

“Kemi filluar të shohim moderim të Albin Kurtit në qëndrimet që i ka pasë dhe ky moderim do të vazhdojë sepse është ndryshe të jesh udhëheqës i opozitës dhe ndryshe është të jesh udhëheqës i pushtetit”.

“Ne sapo jemi kthyer nga një vizitë në SHBA ku kemi pasë shumë takime të ndryshme në Kongres, Senat dhe në Departamentin e Shtetit. SHBA-të si një gardian i shtetit të Kosovës janë të interesuar të dinë se çfarë po ndodh në Kosovë dhe pyetja e parë e tyre ka qenë se ‘Çfarë pritni nga zgjedhjet?’.

“Ne si delegacion e kemi pasë një qëndrim që fillimisht zgjedhjet kanë qenë festim i demokracisë dhe kemi pasë ndryshim të pushtetit ku partitë opozitare kanë fituar, derisa partitë e pozitës kanë humbur dhe i kanë pranuar zgjedhjet”.

Ibrahimi në Zona B të Klan Kosovës duke treguar se çfarë ka qenë diskursi i kongresmenëve dhe senatorëve amerikanë ka thënë se Kosova nuk është më prioritet i SHBA-së ashtu si ka qenë dikur.

“Kosova nuk është në top-listën e prioriteteve amerikane siç ka qenë më parë. Ajo që na ka rënë në sy është që ka kongresmenë dhe senatorë që kanë qenë më të familjarizuar me çështjen e Kosovës dhe i dinë detajet që nga intervenimi i NATO-s dhe deri më tani në zhvillimet e Kosovës”.

“Por, shumë kongresmenë që kemi takuar nuk është se kanë pasë njohuri të madhe. Misioni ynë ishte që t’i njoftojmë kongresmenët dhe senatorët amerikanë që Kosova ka bërë përparim dhe ka pasë zhvillim, qoftë në rrafshin e zhvillimit të demokracisë dhe në atë të ekonomisë”.

“Kosova nuk është një vend që po kërkon ndihmë, por është një vend që po kërkon bashkëpunim”.