​Weller: Dialogu Kosovë-Serbi, është periudha më e mirë për njohje reciproke

Periskopi.com Lajme

Ish-kongresisti Jerry Weller, thotë se është zë i tregut të lirë dhe nuk beson në tarifa, derisa bënë thirrje që Qeveria e Kosovës të fokusohet në politika që tërheq investime, rrisin eksportin dhe krijojnë vende të reja të punës.

Ai në një intervistë për KosovaPress, pas një ligjërate që ka pasur me studentët e kolegjit AAB, thotë se rritja ekonomike është shumë e rëndësishme për vendin.

“Së pari dua të uroj popullin e Kosovës për zgjedhjen me sukses të qeverisë, Winston Churchill dikur tha “Demokracia është forma më e keqe e qeverisjes derisa t’i provoni të gjitha alternativat”. Sigurisht që Kosova me vite që prej pavarësisë vazhdoi të ishte një demokraci e fortë, një demokraci e gjerë, dhe tani kemi një qeveri në vend e përgëzoj kryeministrin dhe anëtarët e qeverisë së koalicionit për arritjen e partneritetit të tyre. Padyshim që rritja ekonomike është shumë e rëndësishme në universitet sot, dhe ky universitet AAB po trajnon të rinjtë për të ardhmen, të rinjtë që kanë shpresë dhe mundësi për rritje ekonomike që kaq i rëndësishëm për të ardhmen e Kosovës, si dhe rajonin e Ballkanit dhe ne sigurisht që dëshirojnë ta inkurajojnë qeverinë e re të përqendrohet në politika që tërheqin investime, rrisin eksportin dhe krijojnë vende pune veçanërisht për gjeneratën e re të njerëzve të këtij vendi”, tha ai.

Ai thotë se është zë i tregut të lirë dhe se nuk beson në tarifa, por shton se është shumë e rëndësishme që marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë duhet të shkojnë përpara për të siguruar që ka një integrim të barabartë të të dy ekonomive.

“Sigurisht që marrëdhënia mes Kosovës dhe Serbisë është një marrëdhënie për të cilën duhet të punohet mes dy vendeve, unë jam zëri i tregut të lirë dhe nuk besoj në tarifa. Por mund t’iu them se kjo është shumë e rëndësishme që marrëdhënie mes Kosovës dhe Serbisë duhet të ecë përpara për të siguruar që ka një integrim të barabartë të dy ekonomive dhe që tregtia mund të ecë përpara dhe sigurisht ndihmon të dy shtetet”, thotë ai.

Sa i përket paralajmërimit të kryeministrit të Kosovës Albin Kurti se ndaj Serbisë do të vendoset reciprocitet në vend të taksës 100 përqind, Weller thotë se inkurajon trajtim të barabartë mes dy palëve për produktet që tregtohen më tej kufirit.

“Sigurisht që përsëri ideja e reciprocitetit është trajtim i barabartë dhe sigurisht që kryeministri dhe të tjerët e kanë bërë shumë të qartë ata besojnë se tregtia midis Serbisë dhe Kosovës duhet të jetë me ushqim të barabartë . Ky është qëllimi përfundimtar i integrimit të rajonit dhe sigurisht që dua të inkurajoj trajtim të barabartë mes dy palëve për produktet që tregtohen më tej kufirit”, thotë ai.

Weller potencon se është periudha më e mirë që Serbia dhe Kosova të kenë njohje zyrtare.

“Epo është me të vërtetë në periudhën më të mirë që Serbia dhe Kosova të kenë njohje zyrtare, si dhe të keni marrëdhënie zyrtare diplomatike me fqinjët tuaj dhe ju do të jeni fqinj për një kohë të gjatë dhe mundësitë për të rritur tregtinë mundësinë për lëvizjen e lirë midis dy vendeve është shumë e rëndësishme. Unë me të vërtetë e përgëzoj të dërguarin e posaçëm të presidentit Trump në rajon Ambasadorin Grenell për rolin që ai ka luajtur në avancimin e rivendosjes së linjave ajrore midis Beogradit dhe Prishtinës dhe për mundësinë për linjën hekurudhore, dhe përveç kësaj janë natyrisht për integrimin ekonomik do të jetë e mirë për të dy vendet të rrisin mundësitë për vende të punës në të dy vendet në Kosovë dhe Serbi dhe ne duam ta shtyjmë përpara”, thotë Weller.

Ai thotë se Kosova ka një mundësi reale për të zgjeruar tregtinë e saj për shitjen e produkteve në SHBA, që do të ndikonte në rritjet e numrit të fabrikave dhe rrit numrin e vendeve të punës.